BIN-nieuwsbrief 8 - februari 2024

EEN MAAND GEEN ALCOHOL: EEN MAAND MET VEEL VOORDELEN!

Naar goede gewoonte staat ook dit jaar de maand februari weer in teken van “Tournée Minérale”. Dit is een succesvol initiatief van de Druglijn en kent heel wat voordelen

Je hebt meer energie 

Alcohol maakt je suf en werkt verdovend, over het afbreken van alcohol nog maar gezwegen. Je voelt je fitter, kunt beter presteren en je beter concentreren. 

Je slaapt beter 

Alcohol als slaapmutsje, het lijkt te werken maar eigenlijk zorgt alcohol voor een slechtere, oppervlakkerige nachtrust. 

Veiliger in het verkeer 

Wanneer je geen alcohol nuttigt tijdens je avondje uit, geraak je altijd veilig thuis. Je bent geen gevaar op de baan én je kunt indien nodig je vrienden, die het toch niet konden laten om een glaasje te drinken, veilig thuisbrengen.

Let op! Ben je bezorgd over je alcoholgebruik of dat van iemand uit je omgeving? Bij de druglijn kan je terecht voor een eerste advies op maat. Anoniem, zonder oordeel of taboe.

TRAP NIET IN DE VAL VAN DATINGSFRAUDE! 

Deze tijd gaan veel mensen online op zoek naar een partner, een vriend of een luisterend oor. Tinder, sociale media en vooral Facebook is daarvoor het ideale platform. Slachtoffers geloven dat ze een vriendschap hebben opgebouwd, waardoor ze de oplichters uiteindelijk geld geven.

Datingssfraude is een vorm van cybercriminaliteit. Oplichters maken vaak gebruik van valse profielen en nemen uitgebreid de tijd om je vertrouwen te winnen. Zodra dat gelukt is, spelen ze in op je emoties en vragen ze om geld te lenen. De oplichter verzint allerlei verhalen en is zogezegd zijn bankkaart kwijt. Het gevolg is dat ze je dan helaas niet kunnen komen opzoeken omdat ze hun vliegticket niet kunnen betalen. Je doet één of meerdere overschrijvingen en plots verdwijnt hij van de radar en is je zogezegde vriend voorgoed verdwenen. 

Voorkom dat je slachtoffer wordt van datingsfraude: 

- Controleer grondig het profiel. 

- Deel niet al meteen al je gegevens! 

- Trap niet in de val van ‘zielige’ verhalen. 

En tenslotte de belangrijkste tip: geef nooit geld aan iemand op het internet! Het zijn tenslotte wildvreemden als je ze nog nooit in het echt ontmoet hebt

VEILIG HET INTERNET ONTDEKKEN : tips voor ouders

Internet is niet meer weg te denken uit ons leven. Het is er voor alle leeftijden en in alle eerlijkheid als ouder maken we ons hier toch vaak zorgen over. Ontdek hiernaast enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw kinderen verantwoordelijk én veilig online zijn. 

1.Open communicatie :     Praat met je kinderen over de gevaren van het internet maar ook over de voordelen. Moedig hen aan om vragen te stellen en problemen te delen. 

2. Stel duidelijke regels :   Leg uit wat acceptabel gedrag is en welke websites en apps geschikt zijn voor de leeftijd van je kinderen. Stel samen duidelijke regels op, zowel voor het gebruik van internet als dat van digitale apparaten. 

3. Digitale geletterdheid:   Leer je kinderen over digitale geletterdheid, inclusief het begrijpen van online privacy, veilig wachtwoordgebruik en het herkennen van phishing-pogingen. Dit helpt hen om bewuste en veilige keuzes te maken

4.Controleer en beperk schermtijd:  Houd toezicht op de schermtijd van je kinderen en stel limieten in. Dit bevordert een gezonde balans tussen online en offline-activiteiten.

5.Gebruik ouderlijk toezicht:   Maak gebruik van ouderlijk toezicht en beveiligingsinstellingen en apparaten en internetbrowsers. Hiermee kun je de toegang tot ongeschikte inhoud beperken en het onlinegedrag van je kinderen volgen. 
 

6.Leer kinderen omgaan met onlinegedrag:   Leg uit wat cyberpesten is, leer je kinderen hoe ze respectvol en vriendelijk kunnen zijn online. Moedig aan om aan de alarmbel te trekken indien ze ongewenst gedrag ervaren. Dit kan bij jou, als ouder, of bij hun leerkracht. 
 

7.Betrek jezelf actief:   Wees betrokken bij de online-activiteiten van je kinderen. Speel samen online games, bekijk video’s en ontdek samen leuke en educatieve inhoud. Dit helpt jou om een beter inzicht te krijgen in hun online-wereld en versterkt jullie band. 

HÉ JIJ DAAR! DIT IS JE REMINDER OM JE WACHTWOORDEN TE WIJZIGEN    Het is kinderspel met volgende tips: 

- Kies niets persoonlijk. hoe schattig je kat ook is, deze naam is niet veilig genoeg. 

- Maak gebruik van hoofdletters, kleine letters en speciale tekens. 

- Ga voor minstens 14 karakters. 

- Een wachtwoordzin is ideaal. Bijvoorbeeld: Opvakant1emet0ma

HANDELEN BIJ VERDENKING VAN FAMILIAAL GEWELD.

Familiaal geweld, ook wel bekend als huiselijk geweld, is een ernstig probleem dat vele vormen kan aannemen. Denk maar aan fysiek geweld, emotioneel geweld, financiële uitbuiting en meer. Het is van groot belang om alert te zijn op de signalen en te weten hoe je kunt handelen als je vermoedt dat iemand in je omgeving slachtoffer is van familiaal geweld.

Ken de signalen:

Bied steun en luister:

Moedig professionele hulp aan:

Neem actie indien nodig: 

Familiaal geweld is een complex probleem, maar met aandacht, empathie en de juiste ondersteuning kan je een verschil maken. Ben je getuigen van eender welke vorm van geweld? Bel of bezoek de site van 1712. 

 

BIN FLASH - Essen:

Eind januari zag een alerte buur twee personen aan de auto van de buren bezig. Door een goede en onmiddellijke communicatie tussen BIN-leden en onze interventieploegen konden de twee verdachten worden opgepakt. Merk je ook iets verdacht op? Bel 101! (Horen - zien - melden)

terug