BIN-nieuwsbrief december 2023

Alcoholgebruik tijdens de feestdagen en de impact op het verkeer.

De feestdagen zijn een tijd van  vreugde en gezellig samenzijn. Op  het menu staat vaak een heerlijk 

gerecht met een passend drankje. Graag  bespreken we de risico’s van  alcohol tijdens de feestdagen en  benadrukken we het belang van  verantwoordelijkheid, met name op  de weg.

Van kerstfeesten tot oudejaarsavond, de verleiding om een glas te heffen is overal aanwezig. Het  is cruciaal om te onthouden dat met mate drinken de sleutel is tot een verantwoord alcoholge bruik. Rijden onder invloed is een ernstig misdrijf dat niet alleen jouw leven, maar ook dat van  anderen in gevaar brengt. De gevolgen kunnen groot zijn, denk aan een ongeval, boetes, intrek kingen van het rijbewijs en zelfs gevangenisstraf. 

Plan dus zeker vooraf hoe je thuis zal komen van een feestje. Gebruik alternatieven zoals een taxi,  een BOB (BOB drinkt geen alcohol) of geniet van de gratis feestbussen via De Lijn. 

Als BOB blaas je gerust! 

Van 1 december tot 29 januari loopt de BOB-wintercampagne. Dat is zeker wel nodig met de  feestdagen in het vooruitzicht. De politie zal bestuurders op onregelmatige tijdstippen en plaat sen aan een ademtest onderwerpen. 

Een alcoholcontrole verloopt volgens een vaste procedure. In eerste instantie maken we gebruik  van een sampler. Dat is een toestel dat snel resultaat geeft. Maar de politie kan er ook voorkiezen  om je meteen een ademtest af te laten leggen. 

Bij een ademtest zijn de resultaten nauwkeuriger, maar laten ze iets langer op zich wachten.  Vanaf een resultaat van 0,22mg/l in je adem, zullen we overgaan tot een ademanalyse. Bij deze  analyse wordt de exacte alcoholconcentratie gemeten. Je hebt trouwens recht op een tweede  analyse. 

Ben je betrokken bij een ongeval? Dan word je altijd aan een alcohol- en drugtest onderworpen.  Wanneer je minstens 0,22mg/l blaast en er geen ademtest of analyse kan worden uitgevoerd,  volgt er een bloedproef door een arts. 

Wist je dat het strafbaar is om een alcoholtest te weigeren? Wél mag je om een kwartier uitstel  vragen op voorwaarde dat er geen voorafgaande ademtest plaatsvond. 

Opgepast voor bezoek van zogenaamde bankmedewerkers!

We hebben melding gekregen dat er in Kalmthout oplichters aan het werk zijn. Ze komen aan je deur met  de boodschap dat er misbruik wordt gemaakt van je bankkaart en persoonlijke gegevens. De oplichters  nodigen zichzelf uit in je huis en vragen om je bankkaart, digipas en codes mee te geven. Ze knippen je  bankkaart (zogezegd!) stuk en beloven een nieuwe te bezorgen. Nadien gaan ze snel naar de bankauto

maat om geld af te halen. Ze zijn niet enkel op geld uit, maar ook op juwelen. Deze zouden ze zogezegd  in een bankkluis kunnen bewaren. 

Wees hiervoor waakzaam! Geef ook NOOIT je pincode zomaar mee. Ben je toch slachtoffer geworden,  doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie.  

Preventietip :    Zet je huis in het licht!  

Zorg voor goede verlichting rond je huis om inbrekers te ontmoedigen,  we raden zelf beweging gestuurde verlichting aan voor deuren en donkere  hoeken. Dit kan werken als een schrikeffect voor de inbreker.   

terug