Eerste hulp bij het gebruiken van een AED-toestel! 

Uiteraard hopen we dat het je het nooit nodig zult hebben, maar wist je dat ook jij levens kunt redden? Een AED-toestel kan je hier aardig bij helpen. Verspreid over onze hele zone kan je een aantal toestellen terugvinden. 

Wat is het? 

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om mensen met een hartstilstand een elektrische schok toe te dienen. Deze elektrische schok reset het hart door het heel even stil te leggen, met als doel om het hart weer in een normaal ritme te laten kloppen. Het toedienen van een elektrische schok is (in het geval van een hartstilstand) de enige manier om weer een normale hartslag op te wekken. 

Hoe werkt het? Een AED is voorzien van twee elektroden die op de borstkas van het slachtoffer geplakt kunnen worden. Deze elektroden meten wat er in het hart gebeurt. Op basis van deze informatie kan de AED meten of er sprake is van een verstoord hartritme en of het nodig is om een elektrische schok toe te dienen. Echter, om succesvol een schok toe te dienen moet er eerst voldoende elektrische activiteit in het hart aanwezig zijn; het heeft geen zin om een hart te resetten als er al niets meer in het hart gebeurt. Als er onvoldoende elektrische activiteit aanwezig is dan zal de AED geen schok adviseren, maar instructies geven om te starten met reanimeren en borstcompressies uit te voeren. Deze borstcompressies zorgen er voor dat er bloed in en uit het hart wordt gepompt, waardoor de elektrische activiteit weer toeneemt. Hierna kan er vaak alsnog een schok worden toegediend. 

Vind het AED-toestel in je buurt:     Kalmthout:

 

Samen tegen drugscriminaliteit 

Steeds vaker zien we in onze provincie dat illegale drugsproductie gevaarlijke situaties veroorzaakt. Er ontstaat bijvoorbeeld brand in een woonwijk door een cannabisplantage. Of wandelaars stoten in een verlaten bos op chemisch afval. De gevolgen kunnen desastreus zijn. Daarom vragen we jou om mee rond te kijken. Een kleine tip kan soms leiden tot het oplossen van een grote zaak. 

Let wel op, meldingen rond de verkoop van drugs kunnen rechtsstreeks overgemaakt worden aan onze zone. 

Ontdek onze tips! PZ GRENS 5350 Meldt het hier anoniem 

Anoniem meldpunt voor drugsplantages, labo's en dumpings in de provincie Antwerpen (drugsplantageontdekt.be)

Een veelvoorkomend cybercrimefenomeen is het bedreigen van mensen om aan cryptomunten te geraken.

Cybercriminelen proberen op allerlei manieren slachtoffers angst aan te jagen. Ze proberen je te overtuigen dat jouw router gehackt is of dat je zware feiten gepleegd hebt. Hierop ontvang je zogezegd een brief van de politie of het parket. Of ze maken je wijs dat je “gezocht” wordt. Door het slachtoffer angst te doen krijgen, slagen de criminelen erin om cryptomunten te ontvangen. Ook al is het maar 1% van alle ontvangers die ingaan op de e-mail, blijft dat een winstgevende zaak voor hen. 

terug