Recent stellen vele politiezones vast dat er méér wordt ingebroken in losstaande vrij toegankelijke tuinhuizen en of garages. 

De meeste woningen zijn ondertussen vrij goed beveiligd tegen inbraak, dankzij de inspanning van vele burgers. 

Maar de zwakke schakel blijkt nu een tuinhuis of een garage te zijn die los van de woning staat en vrij toegankelijk is. 

Niet zelden zijn deze tuinhuizen en garages ‘relatief’ zwak beveiligd: een goedkoop slot, soms zelfs niet afgesloten, ramen die openstaan, enz... Inbrekers hebben het ook gemunt op uw (elektrische) fiets, op uw opladers, op uw gereedschap, zaken die dikwijls ook heel wat geld kosten en waar we onvoldoende bij stil staan. Dit gebeurt niet alleen in onze politiezone, maar is een echte plaag in gans de ruime regio. 

Wat kunnen wij daar samen aan doen? 

• Misschien is het tijd om eens te bekijken of we ons tuinhuis al afsluiten, of het slotje niet kan vervangen worden door een beter exemplaar, of er bijvoorbeeld schrikverlichting kan aangebracht worden, dat maakt het allemaal al een beetje moeilijker voor de inbreker. 

• Inventariseer je waardevolle spullen: welk merk en type of serienummer staat er op vermeld, en bewaar deze info mocht het toch gebeuren dat het weg is. Laat op je fiets een uniek graveernummer aanbrengen, en waarom ook niet op duur gereedschap, met je rijksregisternummer (kan je gratis laten maken door de politie). 

• Doe altijd aangifte van een inbraak of een diefstal. De kans is niet altijd heel groot dat we de buit terugvinden, maar de kans is ook niet nul. 

• Wees gezond-aandachtig-curieus voor wat er in je buurt gebeurt, zonder iedereen te wantrouwen. Soms worden er drie fietsen en een hoop gereedschap gestolen op een nacht. Dit kan men onmogelijk dragen. 

Onze mensen zijn dag en nacht op pad maar kunnen niet overal en altijd aanwezig zijn om de dieven te betrappen. We vermoeden dat ze soms (een deel van) de buit ergens wegstoppen en dan ’s anderdaag terugkeren om het op te halen.

 Zie je een verdacht voertuig: noteer de nummerplaat en geef deze nummerplaat door aan de politie (telefoon of mail): een nummerplaat is gekoppeld aan een eigenaar en deze zit misschien in ons klantenbestand wat voor ons nuttige informatie is. 

Maak je geen zorgen indien de nummerplaat van iemand te goeder trouw zou zijn, dan zal deze er geen hinder van ondervinden, maar beter enkele malen teveel bellen dan te weinig. 

Er worden wel degelijk af en toe mensen betrapt (dankzij alerte buren – ‘zien’-‘horen’-‘bellen’) maar er blijken vele amateurs bezig te zijn, en zonder een systematiek...-

terug