Diefstallen uit kassa’s met valse sleutels:

De daders gaan als volgt te werk: 1 persoon leidt de kassierster af door bvb. inlichtingen te vragen. Een tweede dader slaat ondertussen zijn slag door met een valse sleutel (herkomst onbekend) de kassalade te openen en het aanwezige geld te ontvreemden. De eerste dader zorgt ervoor dat de kassierster zeker geen zicht krijgt op de tweede dader.

De voornaamste doelwitten zijn zowel grote als kleine warenhuizen en kruidenierszaken (wel voornamelijk grootwarenhuizen).

De daders zijn voornamelijk mannelijk, van het ‘Slavisch’ type (Oost-Europees) en handelen dus minstens per 2.

 

Advies:

-          laat u niet afleiden aan uw kassa, roep desnoods een collega erbij om de nodige informatie te verschaffen aan de ‘klant’ of verwijs hen door naar de infobalie (indien aanwezig)

-          zorg ervoor dat de kassa’s die onbemand zijn, géén geld meer bevatten (indien mogelijk). 

 

 Winkeldiefstallen gepleegd door daders van Mongoolse nationaliteit:

Deze daders gebruiken telkens grote boodschappentassen of rugzakken die gevoerd zijn met aluminium, waardoor ze het beveiligingssysteem van de winkel omzeilen.

De voornaamste doelwitten zijn parfumeries, kruidenierszaken, cosmeticawinkels en apothekers.

De daders zijn voornamelijk (80% van de feiten) vrouwelijk en handelen per 2.

 

Wees dus alert indien uw klanten aan bovenvernoemde beschrijving voldoen. Bij elke verdachte situatie vragen wij u onmiddellijk de lokale politie te verwittigen. Foto’s en/of videobeelden van de verdachten kunnen steeds overgemaakt worden aan de politieambtenaren.

 

Nachtelijke inbraken in kleine handelszaken:

 

Bij deze feiten wordt dmv een steen of balk de vitrine kapot geslagen. Vervolgens treden de daders binnen en breken ze de kasten, waarin sigaretten bewaard worden, open. Vaak gaan deze feiten gepaard met een voorverkenning overdag.

 

De voornaamste doelwitten zijn krantenwinkels en shops aan benzinestations. De daders zijn vermoedelijk van Oost-Europese afkomst.

 

Volgende tips kunnen u helpen om dergelijke feiten te vermijden:

-          indien u overdag verdachte personen of gedragingen opmerkt rond uw winkel (eventuele voorverkenning door de daders), meld dit onmiddellijk aan uw lokale politie met een duidelijke beschrijving van de personen en evt. hun voertuig (+nummerplaat).

-          Zorg voor een goede beveiliging van uw vitrine (hekken ervoor laten plaatsen)

-          Zorg voor een slotvaste en stevige opbergplaats van sigaretten en ook telefoonkaarten.

 

  terug