101, 112, … Welk noodnummer bellen in België?

 

Beste  leden,

Tijdens de algemene ledenvergadering, werd er door onze wijkagente een overzciht gegeven van de noodnummers, hierbij een overzicht :

NOODNUMMER 101:

Ben je getuige van een gevecht of een inbraak? Bel dan het nummer 101, dat is het nummer van de politie. Er is een 101 noodcentrale in elke provincie. De call-takers zijn 24/7 beschikbaar en nemen direct contact op met het dichtstbijzijnde politiebureau.

 

NOODNUMMER 112:

Bij een brand, ongeval of levensbedreigende situatie

Het eerste nummer dat je zeker moet kennen is 112. Dit nummer bel je in geval van brand of wanneer een ambulance nodig is. En dit overal in Europa.

Je belt 112 wanneer een gebouw, een bos of een voertuig in brand staat of wanneer je getuige bent van een ernstig ongeval met gewonden of dodelijke slachtoffers. De call-takers, de operatoren die reageren wanneer je een noodnummer belt, kunnen meteen de situatie inschatten en de juiste hulpdiensten ter plaatse sturen.

APP 112BE:

De App 112BE is een van de mogelijkheden om de noodcentrales te contacteren als je in nood bent en dringend hulp nodig hebt van brandweer, ambulance en/of politie in België.
 

Het belangrijkste voordeel van deze app is dat je de noodnummers niet moet onthouden en je deze dus ook niet kan vergeten als je in paniek bent. Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie afhankelijk van welke hulp je nodig hebt.

De noodcentrales kunnen je dankzij deze app makkelijker terugvinden. Op een afgelegen plaats, in het midden van een bos of een ingewikkeld netwerk van autostrades kan je vaak zelf niet meteen doorgeven waar je bent. De app stuurt je positie naar de noodcentrale zodra je belt en stuurt daarna elke 30 seconden een update van je positie.

De app kan zo een kostbare tijdswinst opleveren. Heb je de noodcentrales gebeld en reageer je daarna niet meer, laten de noodcentrales je smartphone rinkelen zodat de hulpdiensten je makkelijker kunnen terugvinden en helpen.

De registratie in de app brengt, behalve bovenstaande toepassingen, nog een aantal voordelen met zich mee. Je kan bepaalde medische info doorgeven, zoals hartproblemen, allergieën (aan medicatie), epilepsie, diabetes… De operator heeft deze informatie nog voordat je iets gezegd hebt en kan dit doorgeven aan de hulpdiensten die ter plaatse komen.

 

NOODNUMMER 1722:

Als u tijdens storm of wateroverlast de brandweer nodig hebt, maar er is niemand in (potentieel) levensgevaar, bel dan naar 1722.

Tijdens extreme weersomstandigheden zal het telefoonnummer 1722 geactiveerd worden voor niet-dringende interventies van de brandweer. Bedoeling is dat het noodnummer 112 zo niet meer overbelast raakt, waardoor mensen in levensgevaar sneller geholpen kunnen worden.

 

DOC & CARDSTOP:

Ben je het slachtoffer van inbraak of diefstal en werden je persoonlijke documenten gestolen?

Bel dan DOC STOP op het nummer 00800 2123 2123 voor je Belgische identiteitsdocumenten  

CARD STOP op het nummer 070 344 344 voor je bank- en kredietkaarten. Zo kan je documenten en kaarten blokkeren en fraude tegengaan.

terug